Tijm toepassingen

Tijm is een kruid dat vooral veel gebruikt wordt in landen rond de Middellandse Zee en van oorsprong afkomstig uit Zuid-Europa. Al eeuwenlang wordt het gebruikt door zijn medicinale en genezende werking. 
Thymus zygis ofwel Tijm heeft een aromatische geur, er zijn verschillende soorten Tijm zoals; citroentijm, sinaasappeltijm en zilvertijm.
Het bestanddeel thymol heeft een antibacteriële werking en daarom gebruikt men tijmolie als mondwater tegen infecties en bacteriën o.a. bij acne, diarree, longontsteking, maagpijn urineweginfecties en voedselvergiftiging.
Tijm is rijk aan vitamine C, flavonoïden, antioxidanten, mangaan, koper en ijzer.

Uit onderzoek is gebleken dat Tijm de bloeddruk verlaagd door antioxidanten en flavonoïden en verbetert hierdoor de bloedcirculatie en voorkomt aderverkalking.

Tijm lost het slijm in de luchtwegen op en is antibacterieel, het stimuleert de productie van
witte bloedcellen, bestrijdt infecties en versterkt het immuunsysteem. Het is een goed middel om verkoudheid, keelpijn en bronchitis te behandelen.

Vanuit studies is gebleken dat onverzadigde vetzuren in Tijm, zoals docosahexaeenzuur bescherming biedt bij darmkanker en het doden van de kankercellen bij borstkanker.
Tijm beschermt de hersencellen en de cellen in de nieren tegen aanvallen van vrije radicalen.

De toepassingen hebben een positief resultaat met biologische kruiden.